Potraviny a mikroorganizmy

Dne 14. 10. 2011 se v rámci projektu OP VK "Koordinace akademické sféry a provázání poznatků vědy do praxe" (reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0128) na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uskutečnil seminář na téma "Potraviny a jejich mikroorganizmy". V rámci programu tohoto semináře se uskutečnily přednášky MVDr. Holka, MVDr. Cipínové a MVDr. Holkové.

Přednáška MVDr. Holka "Mikrobiální kultury v potravinářství" pojednávala o specifických mikrobiálních kulturách, které se vyskytují v potravinách a jejich přítomnost je žádoucí ať již z pohledu technologického nebo zdravotního. Téma MVDr. Cipínové "Původci alimentárních infekcí, jejich charakteristika a zdroje" bylo zaměřeno na nežádoucí kmeny mikroorganizmů a jejich působení na zdravotní stav spotřebitelů. MVDr. Holková se ve své přednášce "Laboratorní metody testování mikrobiologické kvality" věnovala způsobům prokazování přítomnosti mikrobiálních kmenů v laboratořích. Všechny přednášky byly doplněny rozsáhlou diskuzí, neboť přednášená témata jsou v současnosti velmi aktuální, vzhledem k problémům, které mikrobiální nákazy v potravinách vyvolaly v průběhu roku 2011.

Semináře se zúčastnilo celkem 33 osob z cílových skupin (z toho 14 žen a 19 mužů).