Výroba sýrů v ČR a Švýcarsku

Dne 20. 10. 2012 se v rámci projektu OP VK Koordinace akademické sféry a provázání poznatků vědy do praxe (reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0128) na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích uskutečnil workshop na téma Výroba sýrů na farmách v České republice a ve Švýcarsku. V rámci programu tohoto semináře se uskutečnily přednášky MVDr. Luntnera a MVDr. Luntnerové.

Přednáška Vliv prostředí na pohodu zvířat a na kvalitativní ukazatele získávaného mléka (MVDr. Luntnerová) byla zaměřena na srovnání podmínek získávání kvalitní suroviny pro výrobu sýrů a mléčných výrobků ve Švýcarsku a v ČR. Navazující přednáška Zpracování mléka a výroba sýrů v podmínkách bioprodukce a demeter (MVDr. Luntner) na první přednášku navázala a rozšířila ji porovnáním postupů získávání surovin v různých způsobech hospodaření - konvenčním, ekologickém a demeter. Obě přednášky doplnila rozsáhlá diskuse. Účastníci obdrží z přednášek souhrnný studijní materiál.

Semináře se zúčastnilo celkem 5 osob z cílových skupin (z toho 3 ženy a 2 muži).